Saimnieces, ņemiet vērā: 7 noteikumi balto drēbju kopšanai

Baltas lietas izskatās stilīgi, eleganti un grezni. Taču ir žēl, ja tās galu galā kļūst nevis sniegbaltas, bet pelēcīgi baltas vai iegūst dzeltenīgu nokrāsu.

Taču, ja ar šādām drēbēm izturas saudzīgi jau no to iegādes brīža, nekas tāds ar tām nenotiks.

Kā pareizi kopt baltas drēbes?

Savlaicīga mazgāšana

Mazgāt baltas drēbes nevajadzētu ne retāk kā pēc 2 iziešanas reizēm, citādi būs daudz grūtāk atbrīvoties no traipiem un netīrumiem.

Pirmkārt, tas attiecas uz lietām, kas tiek valkātas visu dienu – T-krekliem, blūzēm, krekliem, biksēm utt.

Mīkstinātāji

To reģionu iedzīvotājiem, kuros ir ciets ūdens, ieteicams lietot mīkstinošus līdzekļus, citādi apģērbs pēc otrās vai trešās mazgāšanas kļūs pelēks.

Šādus līdzekļus var iegādāties gandrīz jebkurā veikalā. 2 tējkarotes, ko pievieno 10-15 litriem ūdens, palīdzēs apģērbam ilgāk saglabāt baltumu un svaigumu. Tas jo īpaši attiecas uz apģērbiem ar norādi “nebalināt”.

Skalošanas režīma izmantošana

Ja pirms balto drēbju mazgāšanas veļas mazgājamajā mašīnā ir bijušas krāsainas drēbes, tukšo veļas mazgājamo mašīnu vajadzētu iedarbināt “skalošanas” režīmā.

Šī darbība palīdz attīrīt veļas mašīnas cilindru no netīrumu daļiņām un krāsainiem pilieniem, kas var aptraipīt baltas drēbes.

Pareiza žāvēšana

Ja iespējams, balti apģērbi jāžāvē spilgtā dabiskā gaismā, un tie nekad nav jāpāržāvē. Automātiska žāvēšana nav ieteicama, jo pārmērīga karstuma dēļ apģērbi dzeltēs.

Zema temperatūra

Baltas drēbes jāgludina zemā temperatūrā – līdz 150°C. Ja gludeklis ir pārāk karsts, uz apģērba var palikt dzelteni traipi un svītras.

Esiet uzmanīgi ar balinātāju!

Balinātājs ir pieļaujams tikai tad, ja jūsu apģērbs jau ir pelēks vai dzeltens. Maigiem audumiem ir piemēroti skābekli saturoši līdzekļi – tos var pievienot tieši mašīnas nodalījumā un mazgāt 30-40 °C temperatūrā.

Kokvilnai ir piemēroti balinātāji ar hloru, un tie ir efektīvi augstā temperatūrā.

Lasi vēl: Kāpēc dzert tēju ar sāli: jūs nožēlosiet, ka neesat to izmēģinājuši agrāk

Optiskie balinātāji tikai rada baltuma ilūziju. Bieži vien tos izmanto, ja nepieciešams vienreiz piešķirt apģērbam mirdzošu baltumu.

Ja lieta jau ir zaudējusi savu reprezentatīvo izskatu, pelēkā vai dzeltenā lieta jāmērcē siltā ūdenī ar borskābi – 2 ēdamkarotes skābes uz 2 litriem ūdens.

Un pēc pāris stundām apģērbu no sintētiskiem audumiem var mazgāt parastajā veidā, bet kokvilnas – pēc vārīšanas. Šī metode nespēs atgriezt sākotnējo baltumu, bet padarīs krāsu nedaudz spilgtāku – noteikti.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment